Październik 2017
Pn Wt Śr Cz Pt Sb Nd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Wstecz

Polska na ludowo - Warsztaty kulinarne śląskie

Data dodania: 2017-09-13 09:28

 

Warsztaty kulinarne kuchni śląskiej w ramach projektu "Polska na ludowo" odbyły się podczas sobotniego (09.09) spotkania w Fundacji EDU.

Nie da się ukryć, że to kuchnia śląska miała największy wpływ na kształt obecnej kuchni polskiej. Praca górników była ciężka, dlatego też musieli jeść dania kaloryczne i sycące, z tego też powodu kuchnia śląska bogata jest w dania mięsne i potrawy z ziemniaków. Najbardziej znaną potrawą są kluski śląskie oraz rolady z modrą kapustą. Kuchnia śląska to również różnego rodzaju pieczenie, kotlety i klopsiki oraz placki i zapiekanki ziemniaczane. Każdy kto wybierze się na Śląsk zje obficie.

A my dzisiaj zrobiliśmy kluski śląskie i oczywiście je skonsumowaliśmy. Oglądnęliśmy bardzo stare książki kucharskie, bo z 1921 roku. Szukaliśmy tam przepisów śląskich.

 

Anna Piękoś

Koordynator projektu

wstecz

Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Bardzo Młoda Kultura 2016 - 2018