Październik 2017
Pn Wt Śr Cz Pt Sb Nd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Wstecz

Polska na ludowo - Kujawy - warsztaty kulinarne

Data dodania: 2017-10-05 13:30

 

Druga cześć warsztatów o Kujawach to część kulinarna. Poznaliśmy kuchnię kujawską, która swoje bogactwo zawdzięcza położeniu.

Kraina bogata w ryby, owoce leśne, produkty rolne, stworzyła własnym smak kuchni. Dodatkowym atutem było sąsiedztwo z takimi regionami jak Kaszuby - wpływ na potrawy rybne, Mazowsze - dania z dziczyzny i owoców leśnych oraz Wielkopolska - bogate dania mięsne i warzywne.

W kuchni kujawskiej znaleźć można bukiet smaków niedostępny w innych regionach. My, dzisiaj przy pomocy cudnych rączek pani Magdaleny Winiarz z Fiołkowych Talerzy, ugotowaliśmy żur kujawski. Razem z pajdą słowiańskiego chleba posmarowanego smalczykiem smakował wyśmienicie, o czym zresztą świadczą na zdjęciach puste talerze.

wstecz

Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Bardzo Młoda Kultura 2016 - 2018